«Ένα δελφίνι. Άλλο δελφίνι. Πλήθος δελφίνια. Άνεμος και τρικυμία στην άσπρη θάλασσα. Μέρες και μέρες, νύχτες και νύχτες.

Ένα σύννεφο σκέπασε τον ήλιο.

Το νερό σταμάτησε τον αγώνα, λούφαξε, έγινε ίσιο, γυαλιστερό και ακύμαντο, ξέχασε τους αφρούς.

Αιφνίδια τα δελφίνια πέτρωσαν, έχουν ακινητήσει.
Πολιτείες λιάζονται στις ράχες τους τις τεφρές.

Γυμνά σώματα και γυμνοί θόλοι αντικρύζονται ξεθηκαρωμένοι γεμάτοι σκληρότητα, ο ήλιος κοιτάζει τους φυτεμένους ήλιους στις αυλές,τα ηλιοτρόπια και φωτίζει όλη την αθωότητα και ολόκληρη την απελπισία».

(Από το βιβλίο του Δ.Βασιλειάδη«Θεώρηση της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής υπό ανήσυχη οπτική γωνία»).

Φώς, πέτρα, θάλασσα.

Το Αιγαίο δεν τελειώνει ποτέ, όσο θα το συντροφεύουν τα τρία παραπάνω στοιχεία.

Το νησί της Τήνου θα υπερθεματίζει και καθώς επιπλέει χιλιετίες πάνω στο Αιγαίο, θα κουβαλάει μαζί του το φως που έλιωσε τα φτερά του Ίκαρου, τον αέρα που δε φύσηξε στα πανιά του Ιάσονα και την πέτρα που σκάλισε μικρός σ’ένα δρομάκι του Πύργου ο Χαλεπάς ή ο Φιλιππότης.

Υπερθεματίζει η Τήνος γιατί άντεξε στην επέλαση του σύγχρονου τρόπου ζωής και έμεινε για δεκαετίες άγνωστη η ενδοχώρα της, χάρη στην χάρη της Παναγιάς της Τηνιακιάς, που κατάφερε να βαστά τους προσκυνητές της μέχρι τα περίχωρα της Χώρας και έτσι έμειναν αλώβητα τα 48 χωριά της, που αποτελούν αξεπέραστα δείγματα διατήρησης της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης, με κορυφαίο δείγμα το χωριό του Πύργου με επίνειο το γραφικό λιμάνι του Πανόρμου.

Σας καλούμε, λοιπόν, να επισκεφθείτε αυτή την αισθητικά μοναδική βορινή γωνιά της Τήνου.

Να ξεχαστείτε στα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια του Πύργου, περιδιαβαίνοντας τα παραδοσιακά σπίτια, με τις λεπτοδουλεμένες πορτασιές και τους μαρμάρινους φεγγίτες και με τις κατάλευκες αυλές με τα γεράνια, τις βιγκόνιες, τις τριανταφυλλιές και τα ηλιοτρόπια.

Να επισκεφτείτε το Μουσείο του Χαλεπά, Μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών και το Μουσείο Μαρμαρογλυπτικής.

Και όταν κουραστείτε απολαύστε έναν καφέ ελληνικό, παρέα με γλυκό του κουταλιού στην πλατεία του χωριού ,κάτω απο την φυλλωσιά του γηραιού πλάτανου.

Μετά ξεκινήστε με το δισάκι σας και μια φωτογραφική μηχανή, βγείτε απο το χωριό και πάρτε κάποιο απο τα πολυάριθμα μονοπάτια που διασχίχουν το Κυκλαδίτικο τοπίο, ανάμεσα στις σχιστολιθικές πεζούλες και τα απομεινάρια των παλιών ανεμόμυλων.

Αφουγκραστείτε τον αιώνιο μόχθο του ανθρώπου στον αγώνα του να δαμάσει τη γή και να πάρει το αγαθό της, αφήστε να σας συνεπάρει η ευωδιά των αγριολούλουδων, του θυμαριού και της ρίγανης και κατεβαίνοντας στον Πάνορμο κολυμπείστε στα καταγάλανα νερά του Ρόχαρη, της Σταφίδας ή της Άγιας θάλασσας.

Μετά τι θα λέγατε για ένα ουζάκι σε κάποιο μαγαζάκι του Πανόρμου, καθώς πέφτει το δειλινό, έχει πέσει το μελτέμι και λαμπυρίζει η ήρεμη πια θάλασσα.

Σε λίγο, το φανάρι στο νησάκι του Πλανήτη θα ανάψει για να συντροφεύει τους ναυτικούς και τους ονειροπόλους για τα νέα τους ταξίδια.