Στη περιοχή του Πανόρμου υπάρχει ένα αξιόλογο δίκτυο παλιών αγροτικών μονοπατιών, που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι για τις διαδρομές τους προς τα κτήματά τους, αλλά και για την σύνδεση των υπαρχόντων οικισμών.

Τα μονοπάτια αυτά αποτελούν σήμερα ένα ενδιαφέρον δίκτυο περιπατητικών διαδρομών, που οδηγεί τον επισκέπτη ανάμεσα στο απαράμιλλο Τηνιακό τοπίο σε ενδιαφέροντα σημεία (οικισμούς, μοναστήρια, παραλίες, παλιούς μύλους).

Για την περιοχή του Πανόρμου προτείνουμε τις παρακάτω περιπατητικές διαδρομές.

1. Πύργος –Πάνορμος:

Είναι ο παλιός δρόμος που συνέδεε τον Πύργο με τον Πάνορμο.

Μόλις περάσετε τη «Μεγάλη Αγορά Περαντάκος»,κατεβαίνοντας για Πάνορμο, στο αριστερό σας χέρι ξεκινάει αυτό το μονοπάτι που κατηφορίζει την λαγκαδιά, περνάει από το εκκλησάκι της Φανερωμένης και το πηγάδι του Πολογιάννη με τον υπέροχο προαύλιο χώρο με τα πλατάνια και φθάνοντας στην κοιλάδα του Πανόρμου συνεχίζει, καταλήγοντας στον Πάνορμο.

Εναλλακτικά, στο μέσον περίπου της διαδρομής, αμέσως μετά τον Βιολογικό, ξεκινάει μονοπάτι που ανηφορίζει προς τη Μονή της Κυρα Ξένης και εν συνεχεία οδεύει προς τον οικισμό Μαρλά.

2. Πύργος – Μύλοι – Πάνορμος:

Παραπλεύρως από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ξεκινάει μονοπάτι που περνάει μέσα από τη λαγκαδιά της Μούλας, ανεβαίνει στους Μύλους του Πύργου και συνεχίζει προς Πάνορμο.

Εναλλακτικά μπορείτε να διαλέξετε διακλάδωση του μονοπατιού που οδεύει προς την παραλία του Ρόχαρι.

(Σταματήστε στους Μύλους να τους φωτογραφίσετε και να απολαύσετε την υπέροχη θέα στον κόλπο του Πανόρμου).

3. Μαρλάς – Προφήτης Ηλίας:

Περνώντας τον οικισμό Μαρλά με κατεύθυνση βόρεια προς τα λατομεία μαρμάρου, στα 300μ. από την έξοδο του χωριού ξεκινάει στο δεξί σας χέρι, μονοπάτι που ανηφορίζει στην κορυφή του ομώνυμου βουνού που βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Στην διαδρομή θα περάσετε από υπέροχους σχιστολιθικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, διαβρωμένους σε άπειρα σχήματα από το φαινόμενο Tafonis.

Η θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία προς τον κόλπο του Πανόρμου και προς το Στενό Τήνου–Άνδρου, σίγουρα θα σας ανταμείψει.

4. Μαρλάς – Μαμάδος – Ρας:

Ξεκινώντας από το Δημοτικό Σχολείο του Μαρλά με κατεύθυνση δυτικά, προχωράμε προς Μαμάδο και ενδιάμεσα συναντάμε «Το πηγάδι του Μανώλη» όπου υπάρχει, η παλιά πηγή του χωριού και παλιές ανακαινισμένες πλύστρες.

Εν συνεχεία, κινούμαστε δυτικά προς Μαμάδο και από Μαμάδο κινούμενοι βορειοδυτικά κατευθυνόμαστε στην τοποθεσία Ρας, που βρίσκεται το εκκλησάκι της Βαγγελίστρας και έπειτα ανεβαίνουμε βόρεια στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα προς το Στενό Άνδρου –Τήνου.

5. Μαμάδος – Ισμαήλ:

Από τον Μαμάδο, από την πηγή … ξεκινάει μονοπάτι με κατεύθυνση νοτιοδυτικα, προς το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό του Ισμαήλ, που τα κτίσματά του έχουν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.