Ένας περίπατος στην Χώρα της Τήνου θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας. Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε τους πανέμορφους οικισμούς του νησιού.

Μαρλάς

Φεύγοντας απο τον Πύργο και κινούμενοι ΒΔ στον κεντρικό οδικό άξονα του Νησιού σε περίπου 5 χλμ συναντάμε τον οικισμό του Μαρλά.
Είναι κηρυγμένος παραδοσιακός, πολύ φροντισμένος με μαρμάρινα μονοπάτια που αναπτύσσονται,στο μεγαλύτερο μέρος τους, παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο,αλλά και μικρά, κάθετα σε αυτόν, μονοπάτια με σκαλιά και μικρές αυλές.
Ο παραδοσιακός του χαρακτήρας είναι έκδηλος με τα αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία να προβάλλονται αισθητά. Ο οικισμός διαθέτει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Έχει αρκετά ερειπωμένα σπίτια αλλά και πολλά (54) σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα περισσότερα  κτίρια,αλλά και σύνολα κτιρίων έχουν πολύ αξιόλογα κατασκευαστικά ή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.Πολύ κοντά υπάρχει το μοναστήρι της Αγ. Ξένης και ο Αρχαιολογικός χώρος με τον Βυζαντινό ναό της Αγίας Θέκλας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το κτίριο του σχολείου (1929), που πρόκειται να στεγάσει πολιτιστικό κέντρο και η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων (προ του 1900), με τέμπλο και προσκυνητάρ ι(1911-1916).Στον οικισμό υπάρχει ξενώνας και  καφενείο. Ο οικισμός αυτός έχει υπέροχη θέα και είναι εξαιρετικά φροντισμένος από τους κατοίκους του.

Ο Πολιτιστικός του Σύλλογος είναι από τους πλέον αξιόλογους του νησιού έχοντας στο ενεργητικό του, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, μέσα από την παράδοση και την τέχνη. Ο σύλλογος διαθέτει παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας με θέα όλη την λιμενολεκάνη του Πανόρμου.
Συνεχίζοντας απο την κεντρική πλατεία και κινούμενοι ΒΔ, μπαίνετε στην περιοχή των λατομείων όπου για αιώνες τώρα γίνονταν η εξόρυξη του περίφημου πράσινου μάρμαρου.
Η περιοχή είναι ένα εξαίρετο Γεωλογικό πάρκο μέσα σε ένα απαράμιλλο άγριο βραχώδες τοπίο, όπου οι βραχώδεις σχιστολιθικοί σχηματισμοί διαβρωμένοι σε άπειρα μοτίβα από το φαινόμενο taffonis, εναλλάσονται με το απαράμιλλο Κυκλαδίτικο τοπίο.
Ο ίδιος δρόμος στην συνέχεια θα σας οδηγήσει στους υπέροχους παραλιακούς οικισμούς Κουμελά και Μαλλί.

Μαμάδος

Μικρός ορεινός οικισμός μη οριοθετημένος, με ελάχιστους κατοίκους, κτισμένος πάνω σε πλαγιά με ΒΑ προσανατολισμό και θέα στη θάλασσα, μέσα σε ένα συναρπαστικό τοπίο.
Το όνομα προέρχεται πιθανότατα από εκκλησίες του Αγίου Μάμα που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος είναι προστάτης των ποιμνίων (κυρίως προβάτων).

Τα κτίσματα αποτελούν έναν συμπαγή όγκο «καστρικού» ή «φρουριακού» χαρακτήρα, που ακολουθούν την κλίση της πλαγιάς και διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, σχηματίζοντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο.
Στην είσοδο του οικισμού που έχει πρόσβαση από στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, υπάρχει ένα είδος πλατείας διαμορφωμένης μεταγενέστερα,όπου βρίσκεται και η μικρή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που είναι διαμορφωμένη με φύτευση και χρησιμοποιείται κυρίως για εορταστικές εκδηλώσεις.

Διαθέτει ενδιαφέροντα πολεοδομικό ιστό ο οποίος αποτελείται από στενά μονοπάτια (καλντερίμια) στρωμένα με ακανόνιστες πλάκες μαρμάρινες που σχηματίζουν μικρά πλατώματα από όπου γίνεται η πρόσβαση στις κατοικίες.
Παλαιότερα οι κάτοικοι είχαν κύρια ασχολία τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά και την εξόρυξη, αφού στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν Αρχαία Μεταλλεία στην περιοχή Ρας.
Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω σε δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα υπάρχει ο αξιόλογος ναός της Ευαγγελίστριας (17ος αιώνας).

Ισμαήλ

Είναι μεγάλος παλιός,ερειπωμένος, ορεινός, ακατοίκητος από το 1950 οικισμός, σε πλαγιά χωρίς μεγάλη κλίση, κοντά στον οικισμό Μαμάδος με ίχνη ακμής του παρελθόντος.
Τα κατασκευαστικά και μορφολογικά του στοιχεία είναι ορατά και είναι δυνατόν να χρησιμεύσει για μελέτες παραδοσιακών κτισμάτων της παλιάς Τήνου.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω βατού χωματόδρομου. Το γύρω φυσικό περιβάλλον είναι αξιόλογο και τα κτίσματα, που δεν έχουν καταστραφεί εντελώς, παρουσιάζουν μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Αγία Παρασκευή

Είναι παλιός ακατοίκητος δευτερεύων οικισμός, ερειπωμένος, πολύ μακρινός, μέσα σε ωραίο φυσικό περιβάλλον με θέα στη θάλασσα.

Το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, έξω από τον οικισμό είναι πολύ καλά συντηρημένο.

Πλατιά

Ωραίος μεγάλος οικισμός, ανεπτυγμένος πάνω σε πλαγιά. Έχει πρόσβαση από ασφαλτόδρομο ο οποίος διακλαδίζεται από τον κεντρικό δρόμο ΒΔ του Πύργου που οδηγεί στα Λατομεία.

Είναι γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών και το παλαιό νεκροταφείο του χωριού είναι αξιόλογο και περιέχει τάφους με ονόματα μεγάλων οικογενειών της κοινότητας Πανόρμου, με επιτύμβιες επιγραφές του 18ου αιώνα.

Διαθέτει παραδοσιακό πολεοδομικό ιστό με μαρμαροστρωμένα μονοπάτια, με σκαλιά λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους και σπίτια με έντονα παραδοσιακά στοιχεία τόσο κατασκευαστικά όσο και διακοσμητικά (θόλους, δωμάτια με πλάκες, υπέρθυρα με χαρακτηριστικά μαρμάρινα παραδοσιακά δανδελωτά στοιχεία, πρωτότυπες καμινάδες, φάλτσα στις γωνίες κ.λπ.).
Αρκετά από τα σπίτια αυτά είναι ημιερειπωμένα, πολλά συντηρούνται όπως ήταν, αλλά και αρκετά έχουν ανακαινισθεί με πολύ ωραίο τρόπο, ώστε να αποτελούν όλα μαζί ένα πολύ γοητευτικό σύνολο.

Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου, με μαρμάρινο περίβολο όπου υπάρχει Εκκλησιαστικό Μουσείο και μαρμάρινη παλιά Αγία Τράπεζα. Σε χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει ελεύθερος χώρος όπου υπάρχουν καθιστικά με τραπέζια για υπαίθριες συνεστιάσεις και γιορτές, μέσα σε δέντρα και ένα όμορφο περιβάλλον.

Βεναρδάδος

Είναι παραδοσιακός, μικρός οικισμός στα νότια του Πύργου και πολύ κοντά σε αυτόν. Γενέτειρα μεγάλων καλλιτεχνών όπως του ζωγράφου Γαΐτη.

Βρίσκεται μέσα σε εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με εντυπωσιακές ξερολιθιές, βραχομορφές, υπόσκαφα κτίσματα κ.λπ. Είναι κτισμένος πάνω σε μια πλαγιά με βορειοδυτικό προσανατολισμό και πάνω σε ένα καλυμμένο ρέμα που αποτελεί την είσοδο και την πλατεία του η οποία χρησιμεύει ως χώρος εκδηλώσεων.

Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του χωριού, ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος. Η διαμόρφωση του σημείου αυτού και η είσοδος του οικισμού είναι εξαιρετική, με πράσινο, μαρμαροστρώσεις, πέτρινα πεζούλια και επενδύσεις, που σε συνδυασμό με το παραδοσιακό, πολύ αξιόλογο κτισμένο περιβάλλον αποτελούν ένα μοναδικής ομορφιάς σύνολο.

Ρόχαρη

Ο οικισμός  του Ρόχαρη βρίσκεται πολύ κοντά στον Όρμο Πανόρμου, στα νοτιο-ανατολικά του και έχει άμεση οδική σύνδεση με αυτόν. Όπως και ο Όρμος Πανόρμου, έτσι και αυτός είναι χτισμένος σε απότομη πλαγιά, πάνω από ανοιχτό κόλπο και κατεβαίνει σε μιαν όμορφη, οργανωμένη παραλία.
Έχει υπέροχη θέα στον όρμο του Πανόρμου, τη νησίδα του Πλανήτη και τις απέναντι παραλίες του Καβαλουρκού και της Άγιας Θάλασσας.

Οικισμός Βαθή

Στα νοτιοδυτικά του Πύργου και στην παραλία Βαθή υπάρχει ένας μικρός οικισμός, αποτελούμενος από δέκα περίπου λευκά κτίσματα κυβοειδούς μορφής και την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.
Στον οικισμό φθάνει κανείς από τον δρόμο Πύργου–Μαρλά στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας έναν βατό χωματόδρομο.

Ομάδα οικισμών Μαλί – Κουμελάς στη ΒΑ παραλία

Είναι μικροί οικισμοί που έχουν δημιουργηθεί  στον όρμο Πούργια, που διαθέτει ωραίες παραλίες και λειτουργούν σαν παραθεριστικοί στα ΒΑ του νησιού μέσα σε πολύ ωραίο υπήνεμο περιβάλλον.
Βρίσκονται βορειο-δυτικά των οικισμών όρμου Πανόρμου και Ρόχαρης.
Οι οικισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους του Μαρλά και του Μαμάδος στη δεκαετία του 1970 ως παραθεριστικοί των δύο αυτών οικισμών.
Η οδική πρόσβαση πραγματοποιείται με χωματόδρομο, που διέρχεται μέσα από την συναρπαστικό τοπίο  των λατομείων.